Höjd fastighetsskatt trots löfte om sänkt skatt

I Storumans kommun får nästan var tredje småhusägare höjd fastighetsskatt nästa år. Detta trots att regeringen lanserat förslaget om en kommunal avgift istället för en statlig fastighetsskatt som något alla tjänar på.

Det beror på att taxeringsvärdena inte blev frysta 2006, och ökar rejält i attraktiva områden som Hemavan. Det förklarar Anders Sellström, ledamot i kristdemokraternas partistyrelse.

Att avgiften trots ökning stannar på 6.000 kronor tycker inte Ylva Thorén i Storuman spelar någon roll.
– De ska inte lova någonting om de inte kan hålla det, säger hon till P4 Västerbotten.

Att fastighetsskatten  skulle slopas deklarerades redan i valrörelsen och kristdemokraterna drev frågan hårt. Efter förhandlingar med allianspartierna föreslås nu bland annat en minimiavgift på 6.000 kronor. att påpeka att de skattelättnader som familjen Reinfeldt i Täby får, på ungefär 35.000 kronor, ska betalas av vanliga villägare.

Enligt det förslag som ligger nu är det i genomsnitt var tionde villaägare i landet som får betala mer nästa år jämfört med i år. I länet, och i Norrland, skiljer Storuman ut sig med sina 29 procent höjda avgifter. Men höjt blir det också för mellan 11 och 15 procent av småhusägarna i Åre, Östersund, Bjurholm, Vindeln, Luleå och Sundsvall.