Svidande kritik mot Rikstrafiken

Statliga Rikstrafiken får en svidande kritik i en ny rapport om upphandlingen av flygtrafiken i Norrlands inland. Rapporten kommer i dagarna att skickas till länsstyrelserna och sedan lämnas vidare till EU.
Det är Uffni - upphandling av flyg i Norrlands inland - som tagit fram rapporten. Uffni representeras av bland annat inlandskommunerna, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, EU och Luftfartsverket. I rapporten riktas ingen hårdare kritik mot det danska flygbolaget DAT, som misslyckats med trafiken. Utan all kritik riktas mot Rikstrafiken och chefupphandlare Elisabeth Forslin, berättar SR Norrbotten som läst rapporten. I den sägs det att hade bara Rikstrafiken följt regeringens direktiv runt upphandlingen så hade de stora problemen med för små flygplan, för lite utrymme för bagage och möjligheten att lösa biljetter på långdistansflygningar med flera byten inte behövt inträffa. Allt de här fann i direktiven, men Rikstrafiken lät det danska bolaget DAT flyga med flygplan och bokningssytem som inte uppfyllde kraven. Rikstrafiken hade bara behövt läsa innan till i Regeringens direktiv och med normal sakkunskap borde redan då insett att det danska bolaget inte skulle klara av uppgiften med den här flygplanstypen. Men Rikstrafiken får även svidande kritik på en rad andra punkter. Bland annat att man inte låtit flygplatserna vara delaktiga i upphandlingen och den korta tid, endast 30 dagar som upphandlingen gjordes på. I andra länder är minst ett halvår praxis för den här typen av upphandling. Rapporten som nu är klar kommer i dagarna att skickas till länsstyrelserna och sedan vidare till EU. Troligt är att även regeringen kommer att få ett exemplar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".