Norrlands landshövdingar positionerar sig

Nu vässar de norrländska landshövdingarna sina argument för att få regeringen att lätta på penningpungen. Hur viktiga Norrbotniabanan, Ådalsbanan och bärigheten på norrländska vägar är ska bevisas. Göran Theolin, tillförordnad landshövding i Västerbottens län, var med på en hearing i regeringskansliet Rosenbad nyligen
– Här handlar det om att tala för sin vara.

I dag träffades företrädare för de fyra nordligaste länen i Umeå för att peka ut viktiga områden och fördela arbetsuppgifter. Norrbottens och Västerbottens län ska samarbeta för att visa hur viktig investeringen Norrbottniabanan är. Västerbottens länsstyrelse samarbetar också med Västernorrlands eftersom Ådalsbanan är en flaskhals.

När Botniabanan står klar 2010, kanske det ändå inte går att köra de tåg med hög hastighet och lastkapacitet som det är tänkt, eftersom järnvägen söder om den inte har den kapaciteten. Det landshövdingarna vill förebygga är att Banverket beslutar att senarelägga den stora upprustningen av Ådalsbanan, för att istället göra en billigare lösning som inte fungerar fullt ut. Mot bakgrund av en norrländsk industri som går för högtryck och behöver frakta sina varor, tror Gerhard Larsson som är landshövding i Västernorrlands län att det ska gå att påverka regeringen att antingen skjuta till mer pengar, eller skjuta upp något av de andra projekten i landet.
– Jag tror att sätter vi fokus på detta så blir det så uppenbart illa med det som är tänkt med Botniabanan så jag räknar med att det kan bli en förståelse för detta.

Ett annat samarbetsområde är bärigheten på de norrländska vägarna. Jämtlands landshövding Maggi Mikaelsson har fått i uppgift att peka ut viktiga stråk och argumentera vägarnas betydelse.
– För att vi ska kunna utveckla våra områden och dra nytta av de basnäringar vi har, och det är skogen och malmen, så är transporterna a och o.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".