Skolan i Norsjö, Umeå och Åsele bland de bästa i Sverige

Norsjö, Åsele och Umeå med i toppen över landets bästa skolkommuner.

Detta enligt Lärarförbundet som igår för sjätte året i rad delade ut utmärkelsen Sveriges bästa skolkommun med de 15 kommuner som är landets bästa skolkommuner. Där finns tre kommuner med från Västerbottens län, ett län som brukar finnas med i toppen när landets bästa skolkommuner presenteras.

Bästa skolkommun baseras på 12 kriterier om skolan, allt från lärartäthet till andel barn i förskolan och elevernas resultat i årskurs 9.

Norsjö kommun placerar sig på sjätte plats och Umeå kommun på en tionde plats. Det är inte första gången Umeå kommun är med bland landets bästa skolkommuner - de har sedan 2003 stadigt klättrat uppåt på listan, förra året hamnade de på en 15:e plats. Norsjö har varit med på topp femton alla år utom 2004. Åsele hamnar i år på plats 13.

Förra årets placering är inom parentes.

1. Lomma (2)

2. Lund (3)

3. Båstad (5)

4. Övertorneå (1)

5. Tjörn (10)

6. Norsjö (8)

7. Luleå (11)

8. Habo (14)

9. Hammarö (59)

10. Umeå (15)

11. Staffanstorp (9)

12. Pajala (19)

13. Åsele (55)

14. Kalmar (27)

15. Mörbylånga (16)

Årets skolförbättrare är Motala kommun som klättrade mest av alla på årets ranking - hela 128 placeringar.

- Det är viktigt att ha bra förebilder och höga förväntningar när kommuner ska ta tag i de problem som finns i våra skolor, därför delar vi ut utmärkelsen Bästa skolkommun. Vi vet att alla kommuner som satsar på kvalitet i skolan kan bli en bra skolkommun!, säger Eva-Lis Preisz, förbundsordförande för Lärarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".