Trygghetsvandring i Skellefteå

Sedan början av juni har fem kvinnor utsatts för våldtäktsförsök i olika delar av centrala Skellefteå, och nu ska staden göras säkrare.

På måndag kväll genomförs en trygghetsvandring längs promenadstråket ”Hälsans stig” vid Skellefteälven för att se över säkerheten.

Med på vandringen finns representanter från polisen, kommunen, fastighetsägare och skelleftebor som använder sig av promenadstråket.

-Det är viktigt att de som rör sig i de här miljöerna får vara med och tycka till och på sätt sätt vara med och påverka, säger Eva Öström brottsförebyggare vid polisen i Skellefteå.

Vandringen genomförs av ett så kallat trygghetsforum, ett samrådsorgan under FRIS, det vill säga förebyggande rådet i Skellefteå som sammanfört offentlig och privat sektor för att göra Skellefteå till en säkrare och tryggare stad.

Skellefteå lassarett genomförde en liknande trygghetsvandring med sin personal för några veckor sedan där man inspekterade den yttre miljön kring lassarettet och där fann man ett 30-tal brister.

- Personalen upplever att det finns många mörka områden och växlighet som kan kännas skrämmande på kvällstid, säger Håkan Lindberg, säkerhetssamordnare inom Västerbottens landsting

Redan idag har man förstärkt viss belysning i den yttre miljön vid Skellefteå lassarett och buskar och träd trimmas för att öppna upp och minska otrygghetskänslan.

På måndag kväll ska nu sträckan mellan Viktoriabron och Lejonströmsbron ses över. Och Eva Öström vid polisen tror också att fler trygghetsvandringar kommer att genomföras i Skellefteå

-Absolut, men det är upp till medborgarna att signalera var dessa behövs göras, säger Eva Öström