Rikstrafiken svarar på kritiken

Rikstrafiken får i en ny rapport hård kritik för sin upphandling av flygtrafiken i Norrlands inland, bland annat för att de borde sett att flygplanen var för små. - Vi var lite optimistiska, säger Elisabeth Forslin på Rikstrafiken
Kritiken mot Rikstrafiken framförs i en rapport gjord av Uffni, som representerar bland annat inlandskommunerna i Norrland. Både Rikstrafiken och Danish Air Transport (DAT) var för optimistiska när det gällde vilken flygplanstyp som skulle kunna användas för att trafikera Norrlands inland. Det säger Elisabeth Forslin, chefsupphandlare på Rikstrafiken. Kommunerna som äger flygplatserna i inlandet kritiserar dessutom Rikstrafiken för att dom inte fått vara tillräckligt delaktiga i upphandlingen men det håller inte Elisabeth Forslin med om. - Jag tycker att de varit väldigt delaktiga i och med att de fått vara med och utforma kraven som ställs i allmän trafikplikt som ligger till grund för hela upphandlingen, säger Elisabeth Forslin. I rapporten kritiseras också den korta tid upphandlingen gjordes på - endast 30 dagar. Men Rikstrafikens generaldirektör Kjell Dahlström tycker att just den kritiken är orättvis. Det var annonseringar och översättningar av EU-kommissionen som tog orimligt lång tid. - Hela processen gav oss bara den här tiden vilken är tillräcklig enligt förordningen men det var inget vi eftersträvade, säger Kjell Dahlström till P4 Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".