Brist på hörselhjälpmedel

Över hela landet uppmärksammas idag hörselskadades dag. I Umeå sker det genom ett öppet hus på HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan. Där ska bland annat hörseltekniska hjälpmedel visas, och landstingets policy för hjälpmedel diskuteras. Det har blivit svårare för hörselskadade att få ersättning till kompletterande hjälpmedel till sina hörapparater. Det anser Stig Lundholm som är sekreterare i Hörselskades riksförbund i Umeå.

Det kan handla om olika typer av kommunikationshjälpmedel, till exempel för att underlätta för hörselskadade att kommunicera i en bullrig bil eller olika ljussignaler som kan monteras i hemmet. Ett annat problem är att en del av de små moderna hörapparaterna inte har en inbygd telspole.

HRF anser också att det uppstått ett glapp i systemet för de hörselskadade som behöver hjälpmedel i arbetslivet. Där är det inte landstinget som har betalningsansvaret utan det delas av försäkringskassan och i viss mån arbetsgivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista