Skogsvårda bort törskatesvampen

Angrepp av törskatesvamp som dödar ungskog oroar skogsbruket och i sommar tillsattes en forskarjour för att komma på hur spridningen kan hejdas. Men en skadad skog kan repareras. På ett område i Norsjö röjdes de skadade tallarna bort för tre år sedan och nu växer granar upp istället.

Sedan nya törskateskadade områden där mer än vartannat träd dött upptäcktes i sommar tillsatte skogsforskare en forskarjour för att samla den kunnskap som finns om törskatesvamp, för det är inte alltid god skogsvård och naturen själv kan läka så bra som den gjort just på hygget i Norsjö.

Jan Stenlid på SLU i Uppsala leder forskarjouren och han berättar att man nu börjat undersöka gensammansättningen för att se om det finns nya varianter av törskatesvamp. Forskning från Finland tyder på att skadesvampen kan uppträda på fler sätt än man hitills vet. Det går inte att storskaligt bekämpa törskatesvamp med besprutning och liknande, säger Jan Stenlid utan det gäller att hitta tallfrön med gener som är motståndskraftiga och bästa metoderna för skogsskötsel.

En udda iaktagelse han gjort är att gamla tallar med törskatsvamp förr höggs bort men numera lämnas på hyggena som så kallade evighetsträd av naturvårdsskäl. En god ambition att ta naturvårdshänsyn får den negativa effekten att törskatekänsliga träd kan sprida sina gener som fröträd på hyggena, säger Jan Stenlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista