Ny tillsynsmyndighet kan hamna i Umeå

En ny myndighet föreslås få ansvaret för tillsyn över barn och ungdomar - och Umeå kan bli en av placeringsorterna. Fallet Louise i Vetlanda är ett exempel som har lett till en intensiv diskussion om hur de myndigheter som idag sköter tillsynen egentligen sköter sina uppdrag. En statlig utredning föreslår att den tillsyn som länsstyrelserna gör idag, ska göras av en statlig myndighet.

Jobben fördelas på sex orter enligt Gert Knutsson, som är huvudsekreterare för utredningen, Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro - och Umeå.
– Den här myndigheten beräknas få 400-500 personer anställda totalt, och fördelat på sex enheter så blir det ju ungefär 80-100 personer, säger Gert Knutsson.

Den senaste tidens uppmärksammade fall kring hur barn och unga behandlas har lett till en intensiv diskussion om hur de myndigheter som idag sköter tillsynen egentligen sköter sina uppdrag. Tanken är att den nya myndigheten ska ta över ansvaret för den tillsyn som de 21 länsstyrelserna idag har ansvaret för. Det är en tillsyn som enligt Gert Knutsson har varit bristfällig i många fall.
– Det är för lite tillsyn, det är för sårbart och det är för olika över landet, det är väl den generella kritiken som finns.

Fallet Louise i Vetlanda är ett exemplen som visar på brister. Många har hävdat att skyddet och rättssäkerheten för de barn och ungdomar som till exempel hamnar på behandlingshem och vårdhem nu måste stärkas.

Om regeringen gillar utredningens förslag om en ny myndighet kan den sätta igång med arbetet tidigast om ett par år.
– Vårt förslag är att det ska träda i kraft från 1/1 2010, säger Gert Knutsson, huvudsekretare i utredningen om tillsyn av socialtjänsten på regeringskansliet.

Reportrar Magnus Bergner
Martin Eriksson, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista