Skogsjobb till balter och ryssar

Skogsbranchen kommer i år att få rekrytera arbetskraft från Ryssland och Baltikum. Det har visat sig svårt att locka arbetslösa och unga till skogsplantering och röjning.
Redan förra året ville skogsbranschen söka sig utanför EU för att få tag i arbetskraft till skogsplantering och röjning. Men då sa Västerbottens län tillsammans med tre andra norrlandslän nej. Nu konstaterar länsarbetsdirektör Lena Jatko att man inte fått fram den arbetskraft som behövts, de unga väljer annat. För skogsbranschen har det inneburit svårigheter att få plantorna i jorden. Från början av juni till augusti är behovet som störst, men hur många jobb det rör sig om för länet och regionen är svårt idag att uppskatta. - Det är många som behövs under kort tid, och det som gör att det kan vara svårt är att det ofta handlar om glesbygd där det inte finns så mycket mer än skogsplanteringen, säger Lena Jatko länsarbetsdirektör i Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".