Ont om tandläkare

Det är ont om tandläkare i landet och bristen börjar nu märkas i folktandvården. I Västerbotten fattas åtta tandläkare och bristen börjar nu märkas även för patienterna.
- Det börjar uppstå tendenser till köbildning, säger Kristina Sjöblom, tandläkare med ansvar för rekryteringarna i folktandvården. Orsaken till tandläkarbristen är att det utbildas för få tandläkare och konkurrensen om de som finns har ökat de senaste åren, säger Kristina Sjöblom. Många tandläkare lockas också till England där lönerna kan ligga 30-40 procent högre än i Sverige. Tandläkarbristen märks framförallt i inlandet och Folktandvården försöker lösa problemet genom att flytta över tandläkare från kliniker som har gott om personal och genom att hyra in tandläkare i kortare perioder. Det är också svårt att få tag på tandhygienister och tandsköterskor, men där har folktandvården hittills lyckats fylla luckorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista