Lag om kopierade böcker ses över

Kopierade kursböcker har länge varit ett infekterat ämne mellan studenterna och läromedelsförlagen. Studenterna anser att kurslitteraturen är för dyr och många väljer att kopiera den i stället. Nu ses lagen över.
Sofia Karlsson, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, föreslår i stället att förlagen ger ut billigare varianter av kurslitteraturen för att öka försäljningen. Ett annat sätt för att få ned kopieringen är att högskolebiblioteken tar in fler böcker och i fler exemplar. Läromedelsproducenterna å sin sida hävdar att kopieringen bara bidrar till att göra böckerna ännu dyrare. Nu hoppas båda sidor på att en förändring i upphovsrättslagen ska avgöra kampen till deras fördel. Justitiedepartementet arbetar just nu med en genomgång av hela upphovsrättslagen, och paragrafen om kopiering för enskilt bruk är en av punkterna som granskas. - Paragrafen är förlegad och behöver anpassas till den teknik som finns i dag. Den kom till på en tid då dagens möjlighet till kopiering inte fanns, säger Caroline Lagercrantz, jurist vid Svenska förläggareföreningen och Föreningen svenska läromedelsproducenter. Under februari är det tänkt att departementet ska komma med sitt förslag som sedan ska ut på en remissrunda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".