Fart och alkohol dödar skoterförare

Omkring 2 000 snöskoterförare skadas årligen. Ett tiotal omkommer. Det är farten och alkoholen som skadar och dödar, konstaterar olycksforskare.
- En inte obetydlig andel av de som ligger på våra intensivvårdsavdelningar har nog kört onyktra, säger professor Ulf Björnstig vid Universitetssjukhuset i Umeå, expert på olyckor. Olyckorna med svåra skador sker när föraren kör in i en vägbom, träd eller på ojämn is i hög fart. Men av de som dödas i skoterolyckor är det ungefär 40 procent som drunknar. Snöskotrarna blir bara fler och fler, och motorerna kraftigare. Ändå blir inte dödsolyckorna fler. Dödstalen har legat i princip stilla i tjugo år. Risken för svåra skador minskar om man kör nykter och under 60-70 kilometer i timmen. - De allvarligaste svåra skadorna uppkommer nästan alltid vid hastigheter över 70 kilometer i timmen, säger Ulf Björnstig. Studier tillsammans med Rättsmedicinska institutet visar att skaderiskerna inte skulle minska så mycket om det vore lag på att ha hjälm, många av dem som kör fort och utsätter sig för de stora riskerna har redan hjälm. Förutom att polisen håller ett öga på skotertrafiken så gör också skoterklubbarna ett bra jobb för att minska olyckorna. - Man jobbar med att få fram säkra snöskoterspår, man försöker påverka medlemmarna. De här riktigt omdömeslösa förarna är nog svåra att nå, men man kan kanske hoppas att någon i omgivningen kan påverka dem att inte köra onyktra, säger Ulf Björnstig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".