Kraftig ökning av narkotikabrott

Fler brott anmäldes förra året jämfört med 2001. Narkotikabrotten ökade med över 50 procent, men polisen tror inte att användadet av narkotika ökat så mycket.
Totalt sett ökar antalet anmälda brott i länet med 6 procent, och av det är hälften trafikbrott. Statistiskt så har Västerbotten, tillsammans med några andra län, lägst antal anmälda brott per innevånare. Däremot har narkotikabrotten ökat med över 50 procent. Den typen av anmälda brott har ökat kraftigt sedan den nya narkotikalagen kom i juli -98. Men polisen tror inte att användandet av narkotika ökat i samma omfattning. Ola Strömberg är polis i Skellefteå och arbetar med narkotikabrott. - Det är klart att det måste också ställas mot den personalinsats det tagit i anspråk. Polisområdet har prioriterat narkotikabrott, och det är ju gjort utifrån att vi har sett ett ökat bruk och att narkotikamissbruket har gått ner i åldrarna. Prioriteringen har ju sin grund i någonting också, säger Ola Strömberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".