Jobbchanser efter utbildning varierar

Chansen att få jobb efter avslutad högskoleutbildning varierar kraftigt mellan olika högskolor. Det är lättare att få jobb efter studier i Borås och Örebro än i Luleå, Kalmar och Umeå – men det är stora skillnader beroende på vilken utbildning man gått. Det framgår av Högskoleverkets rapport som presenteras i dag, skriver flera morgontidningar.

När det gäller utbildningsgrenar var det störst chans att få jobb för dem som utbildat sig till läkare, specialpedagog och specialistsjuksköterska. Av dem hade 90 procent etablerat sig på arbetsmarknaden ett och ett halvt år efter examen. Sämst chans till jobb var det för personer som tagit magisterexamen på konstnärligt område eller konstnärlig examen. Av dem var det bara mellan 20 och 30 procent som fått jobb inom 1-1½ år efter examen.

Enligt rapporten som bland annat Dagens Nyheter skriver om hamnar Luleå tekniska universitet i botten över lärosäten där lägre andel studenter får jobb efter examen. Umeå ligger på fjärde plats från botten. Listan toppas av Sophiahemmet högskola, som utbildar sjuksköterskor i Stockholm.