Färre dieselstölder i inlandet

Det har varit förvånande få stölder i inlandet i i höst. Höstens väntade brottsvåg uteblev och det har märkts särskilt på antalet dieselstölder, det säger Ingemar Bålhammar, närpolischef i Lycksele.

Polisen har haft en satsning inför hösten där syftet var att minska stölderna genom att bland annat synas mer i områden som brukar drabbas av stölder. Men det är svårt att än så länge säga om det kan ha påverkat brottstatistiken, säger Rolf Edström, informationsansvarig på polisen i Västerbotten.

Ingemar Bålhammar tror att minskningen av just dieselstölder kan bero på att de som jobbar i skogen numera är mer försiktiga med det dom lämnar obevakat.

Skillnaden är markant jämfört med hur det var för tre fyra år sedan, menar han. Då var stölderna mer eller mindre systematiserade.

Bilden av att dieselstölderna har minskat i inlandet delas av Steve Eriksson närpolischef i Vilhelmina, som säger att det överhuvudtaget skett få inbrott och stölder hittills i höst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".