Musiklektioner hänger på ekonomin

Det är inte intresset för att spela ett instrument som avgör om barn tar lektioner numer. Det är avgifterna till kommunala musikskolan som avgör. Det visar en sammanställning som Rädda barnen har gjort. Mer om musikskolan hör du fredag morgon efter klockan halv nio.
Endast fem kommuner i hela landet hade helt avgiftsfri kommunal musikskola i fjol - det visar en ny sammanställning som Rädda barnen gjort. Alla fem kommuner finns i Norrland och en är Skellefteå. Den genomsnittliga terminsavgiften låg i fjol på drygt 500 kronor, i Västerbottens län kostade musikskolan i hälften av kommunerna över 300 kronor. Rädda barnen pekar nu på i sin rapport att nivån på avgiften spelar väldigt stor roll för barn i en familj som har det ekonomiskt väldigt tungt. I Sorsele saknas helt en musikskola. I Skellefteå är den helt gratis. Att det nu är så stora skillnader tycker Rädda barnen är fel och menar någonting måste göras. Alla barn ska ha rätt till musikundervisning - valet att spela ett instrument ska inte stå och falla på familjens ekonomi, anser organisationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".