Vill förbättra verksamheten för personer med psykisk ohälsa

Nu ska personer med psykisk ohälsa i Skellefteå få större inflytande och bli mer delaktiga i den verksamhet som erbjuds.

I ett pilotprojekt har föreningar för psykiskt funktionshindrade genomfört en revison för att förbättra och kvalitetssäkra verksamheten.

-De allra flesta verkar nöjda idag men det finns problem med bemötande av personal i vissa boenden, säger Birgitta Sjögren Öhlund, brukarinflytandesamordnare på Föreningarnas hus i Skellefteå

Frågor som diskuterats är bland annat trivsel, bemötande, möjligheta att uttrycka sina egna åsikter, men också regler, ensamhetsaspekter och framtidstro.

Projektet har finansierats med medel från nationell psykiatrisamordning och Skellefteå kommun och tanken är att liknande revisioner ska genomföras i framtiden.

Revisionen ska inte jämföras med forskning utan bygger på erfarenhetsbaserad kunskap. Totalt har 21 personer intervjuats av personer som själv har erfarenhet av psykisk ohälsa eller är närstående till dessa.

- Redan idag har vi kunnat starta upp utbildningar utifrån de förbättringsförslg som kommit fram, säger Svante Hedström, verksamhetschef vid handikappavdelningen i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".