"Diskriminera inte föräldralediga"

Igår fick Umeå besök av jämställdhetsombudsmannen. Syftet var att uppmärksamma det faktum att föräldralediga inte får missgynnas i arbetslivet.

Men Pernilla Marklund, tvåbarnsmamma i Umeå känner sig ändå missgynnad i samband med sin föräldraledighet eftersom hon arbetar som vikarie.

Sedan 1 juli 2006 finns bestämmelser i Föräldraledighetslagen som förbjuder missgynnande av föräldrar just för att de är föräldrar. Man får inte ge föräldrar lägre lön eller minska utvecklingsmöjligheter för föräldrar utan föräldraskapet ska kunna förenas med arbetslivet.

JämO har tillsyn över dessa bestämmelser och är initiativtagare till den så kallade ”barnvagnskampanjen” en landomfattande kampanj för att uppmärksamma lagen om förbud att missgynna anställda och arbetsökande på grund av föräldraledighet eller vård av sjukt barn.

- Få känner till att arbetsgivaren har ett aktivt ansvar för att underlätta kombinationen av föräldraskap och förvärvsarbete, säger Anne-Marie Bergström, Jämställdhetsombudsman som besökte Umeå igår. 

Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar, en riksorganisation för ensamstående föräldrar. Tycker kampanjen är bra men att ensamstående föräldrar hamnar lite i skymundan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".