Gruvbolaget Scanmining konkurs allt närmare

Vanligt att företagsrekonstruktioner misslyckas, enligt docent i civilrätt

- Det grundläggande problemet är att företagaren reagerar för sent och försöker lösa sina ekonomiska problem på andra sätt än genom att ansöka om rekonstruktion. Det säger Marie Karlsson Tuula som är docent i civilrätt och lektor vid Göteborgs universitet.

Gruvbolaget Scanmining har sedan i somras fått hjälp av en advokat med att rekonstruera bolaget, för att om möjligt undvika en konkurs. Men nu ser läget allvarligare ut än någonsin. Driften är stoppad i Blaikengruvan och om ingen lösning kommer inom de närmaste dagarna blir det konkurs, enligt bolaget.

Och det är vanligt att försök till rekonstruktion av företag misslyckas. Enligt en studie av Marie Karlsson Tuula slutar fyra av tio rekonstruktionsförsök med konkurs.

Och dessutom innebär ofta en misslyckad rekonstruktion att det blir mindre pengar kvar till de som inte har fått betalt av företaget. Det säger Marie Karlsson Tuula.

annalena.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".