Vattenläckor kostar mångmiljonbelopp

Dricksvatten för flera miljoner läcker varje år ut genom otäta vattenledningar, det visar en granskning som Sveriges Radio gjort. Av det vatten som producerades i länet förra året så nådde 24 procent aldrig fram till kunden. I de små kommunerna ser man behovet av att laga och renovera ledningar som en tickande bomb, det säger bland andra Simon Sundström teknisk chef i Sorsele.

Samtliga kommuner i länet vittnar om en varierande standard på de vattenledningar som finns, vattenledningar som i de flesta fall har 50 på nacken. Det är de små läckorna som kostar pengar, det säger Skellefteås VA-chef Stefan Johansson som har 100 år gamla ledningar att ha koll på.

– Hål små som knapphål står för en stor del av kommunernas läckage, säger Stefan Johansson.

Svinn för 170 miljoner
Ledningar som inte håller tätt kostar pengar, en kubikmeter vatten kostar 1 krona att producera enligt Svenskt vatten och Sveriges Radios granskning visar att det rör sig om ett svinn på lite mer än 170 miljoner kronor.

– Görs inget åt de små läckorna så kan det straffa sig och bli ett samhällsproblem, säger Simon Sundström.

Samtliga av länets femton kommuner har medverkat i Sveriges Radios granskning, men Nordmaling och Åsele har inte lämnat några uppgifter om producerat vatten och hur stort svinnet är. I Åsele säger ansvarig chef att man inte kan ta fram några siffror alls.

Under 2006 producerades det i länet 231 710 009 kubikmeter vatten. Och kommunerna debiterade för 17 531 258 kubikmeter. Svinnet under 2006 var 5 639 751 kubikmeter, 24 procent.

I Umeå låg svinnet på 18,75 procent och i Skellefteå var svinnet 25 procent.

I snitt försvinner en femtedel
Svinnet i hela landet ligger på drygt 173 miljoner kubikmeter vatten. I Sveriges Radios siffra för svinn ingår även vatten som kommunen själv förbrukar men inte mäter, men det är oftast en mindre andel.

Medelsvinnet i landet som helhet var 20,5 procent. Sämst var Gävleborg 32,9 % och bäst Gotland 12,5 procent

Sveriges Radio har fått uppgifter från 273 kommuner.

Reporter Inga Korsbäck
i samarbete med SR:s övriga kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".