Lycksele stöder ifrågasatt skogsbruk

Lycksele kommuns näringslivsenhet har startat projektet ”Långsiktigt skogsbruk inom renskötselområdet”. Projektet bygger på naturkulturmetoden som utarbetats av skogsprofessorn Mats Hagner. Men metoden är inte sanktionerad av Skogstyrelsen.

Anders Fältman distriktchef på Skogsstyrelsen i Lycksele har nyligen stoppat avverkningar enligt naturkulturmetoden.

Kommunens näringslivschef Sven Rosqvist säger att kommunen börjat fundera på om det moderna skogsbrukets kalhyggen är bra för alla näringar på lång sikt. ”Vi tittar intresserat på naturkultur samtidigt som vi vet att metoden inte är poupulär hos det traditionella skogsbruket”, säger Sven Rosqvist. Skogsbruket är en viktig basnäring men Rosqvist anser att i Lycksele har renskötsel också en viktig betydelse och har haft historiskt. Dessutom är turism en av basnäringarna i Lycksele, säger Sven Rosqvist.

Anhängare av naturkulturmetoden anser att den förenar gammal klokskap med nya rön och projektet ska utröna om metoden ger fördelar för både rennäringen och skogbruket på lång sikt. Men kritikerna jämför naturkulturmetoden med gamla tider när träpatronerna plockade ut det bästa timmret och lämnade resten åt sitt öde.

Så motståndet mot projektet ”Långsiktigt skogsbruk inom renskötselområdet” lär bli stort och metoden är inte sanktionerad av skogsmyndigheterna. Anders Fältman, distrikstchef för Skogsstyrelsen, säger att han har stoppat avverkningsplaner på ungefär 250 ha. Tillväxten skulle bli för låg och det plantor som sätts med naturkultur får svårt att etablera sig, säger Anders Fältman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".