Osäker mobiltelefoni fjällenvärlden

Ingen vet ännu var och hur mobiltelefonerna kommer att fungera i fjällvärlden efter årskiftet. GSM-utbyggnaden är ännu inte klar då, och exakt var Nordisk mobiltelefon kommer att ha täckning är ännu inte klart.

Det kommer bli svårare för nödställda och för fjällräddare att komma i kontakt med varandra efter att det gamla analoga NMT-nätet läggs ner. Telias utbyggnad av GSM-nätet blir inte klar till årsskiftet.

NMT:s frekvens är såld till Nordisk mobil telefon, med ett krav på täckning av 80 procent av länen. Det behöver inte betyda att det blir samma täckning, eller i samma områden, som idag.

– Vår förhoppning är att ju att man bygger ut utöver de minimikrav som vi ställt ut, säger Jonas Wessel på Post och telestyrelsen.

Att det blev just 80 procent var en avvägning för att någon skulle vara intresserad av att över huvud taget bygga ut nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".