Felaktig medicinering dyr

Minst hälften av alla människor som är sjuka under en längre tid tar sina mediciner på fel sätt, eller struntar i att äta de mediciner som läkaren har ordinerat.
Ett av problemen är att mycket av den medicin som hämtas ut på apoteken aldrig används, utan slängs bort eller lämnas tillbaka till apoteken. Det kan handla om allt ifrån cancerpatienter till människor med högt blodtryck. Och det kostar samhället upp till 20 miljarder kronor per år - nästan lika mycket som läkemedelssubventionerna Docent Thomas Ihre är ordförande för Svenska Läkaresällskapet och han tror att en del patienter slutar med medicinen på grund av biverkningar, eller för att de känner sig friska och tycker att de inte behöver medicinen. Mellan 10 och 15 procent av alla patienter som läggs in på medicinklinker i Sverige har blivit sjuka av felaktig medicinering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".