Vem har rätt till skänkta prover?

Turerna kring den medicinska biobanken och forskningsföretaget Uman Genomics verkar aldrig ta slut. Nu hamnar frågan om rätt instans godkänt avtalet i kammarrätten.
Landstingsstyrelsen och universitet skrev avtal med Uman genomics om att få använda blodproverna till forskning. Vänsterpartisten Ylva Hedkvist Hedlund menar att beslutet skulle tagits av landstingsfullmäktige och inte landstingstyrelsen. Dessutom har de som skänkt blod inte gett sitt medgivande till en kommersiell hantering enligt Hedkvist Hedlund. Kammarrätten avgör frågan senare i vår. Samtidigt har socialstyrelsen intresserat sig för ärendet och i slutet av veckan bestäms om det ska göras en utredning om vem som har rätt till blodproven och om avtalet mellan landstinget och uman geomics strider mot den nya biobankslagen som förbjuder försäljning av mänskligt material.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".