Polis JO-anmäld av djurrättsaktivister

Organisationen Djurens rätt JO-anmäler polisen i Umeå för att de inte fick fortsätta dela ut flygblad. Ordföranden tycker att polisen hindrat yttrandefriheten.
Det var i lördags som Jan-Ola Olofsson och en kompis delade ut flygblad om pälshandel. Men det fick de inte göra länge innan polisen kom till platsen, sa att de uppfattades störande och skulle gå därifrån. När de två flygbladsutdelarna blev tillsagda att gå gjorde de det också. Jan-Ola Olofsson upplevde det som att de inte hade något val, när polisen stod kvar och väntade på att de skulle gå. Hade de stannat kvar hade de kunnat göra sig skyldiga till ohörsamhet mot ordningsmakt, tror han. Djurrättsorganisationen tycker att umepolisen hindrat yttrandefriheten och deras rätt att uttrycka sina åsikter. Polisen å sin sida har svarat Djurens rätt att medlemmarna inte alls hindrades att stå kvar - de gick ju frivilligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".