EU-krav kan kosta 100-tals miljoner kronor

EU-kommissionens krav på kväverening av avloppsvattnet kan kosta Umeå kommun att 100 miljoner kronor för att bygga ut reningsverket på Ön.

Investeringen skulle påverka avloppstaxan, enligt Tomas Blomqvist, vd för Umeva. Det skriver Västerbottens Folkblad.

Branschorganisationen Svenskt Vatten rasar mot kommissionen men också mot UD som hemligstämplat kommissionens stämning.

I Sverige är forskare och myndigheter eniga om att det inte i första hand är kvävet som är den stora boven bakom övergödningen av Östersjön. Sedan flera år är fokus i stället inriktat på fosfor som de svenska reningsverken i dag nästan helt tar bort, medan omkring 75 procent av kvävet försvinner innan avloppsvattnet släpps ut i naturen.

Ilska mot sekretesstämpel
EU-kommissionen är dock inte den enda måltavlan för Svenskt Vattens ilska. Svenska UD har sekretessbelagt kommissionens stämningsansökan, så branschorganisationen, som riskerar att få betala slutnotan vid en fällande dom, får inte ta del av det skriftliga materialet innan det svenska svaret ska vara inlämnat den 5 december. I stället har man fått nöja sig med muntliga föredragningar från miljödepartementet och Naturvårdsverket.
– Det har gjort att vi inte kunnat bidra i processen som vi skulle kunnat ha gjort. Det betyder också att UD, som skriver svaret till domstolen, kanske inte får del av all kunskap, säger Anders Finnson som påpekar att den finska regeringen, som stämts av kommissionen på samma grunder, hävt sekretesstämpeln.

Domstolens regler
På UD hänvisar man till EG-domstolens regler som stoppar möjligheten till full insyn.
--Vi har sedan länge anpassat oss och lämnar ut våra egna inlagor, men däremot inte kommissionens stämningsansökan. Att man gjort en annan bedömning i Finland fick vi reda på nyligen och det är något vi grunnar på. Det är en intressant omständighet, men än så länge har vi inte ändrat vår praxis, säger Bo Nordelius, ämnesråd på UD till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".