Inga beslut om vården i inlandet

I Södra lappland måste man spara in närmare 20 miljoner kronor under 2003. Något beslut blev det inte när politikerna diskuterade besparingsförslagen igår.
Under gårdagen fick politikerna i hälso- och sjukvårdsutskottet information om hur tjänstemännen tänkt sig att det ska gå till och vilka besparingsförslag som finns. På tisdag den 21:a januari blir det ett nytt möte i det länsövergripande utskottet. Innan dess vill inte Gunilla Johansson, som är ordförande i Södra lapplands folkhälsonämnd, berätta vad tjänstemännen föreslår eller hur politikerna resonerar om det. Hela budgeten för Södra lappland är på ungefär 700 miljoner kronor. Men då är det många kostnader man inte kan spara på, berättar sjukvårdsdirektören Jan-Erik Köhler. Det handlar om ambulans, operationsverksamhet och annat man måste ha. Då återstår omkring 200 miljoner som man kan påverka. Ska man spara 20 miljoner av 200 miljoner då kommer det att märkas hur man än gör, det blir vardagssjukvården som drabbas. Ett beslut om planerna tänker landstingsstyrelsen sedan ta redan på nästa torsdag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".