Liten chans att vinna mot försäkringsbolag

Funderar du på att dra ditt försäkringsbolag inför rätta så får du kanske tänka om. Chansen att få rätt är liten och oftast slutar tvister om personskador - till exempel vid trafikolyckor - med att den skadade får betala upp till 600 000 till för säkringsbolaget i rättegångskostnader.
Det visar en studie gjord av Bengt H Johansson, läkare och forskare vid belastningsskadecentrum i Umeå. Johansson har tittat på de skadade som drivit sin sak ända upp i hovrätten och resultatet av studien visar av att de drygt 80 fall Bengt Johansson tittat på så vann oftast försäkringsbolagen. Av 34 fall där försäkringstagaren - alltså den skadade överklagade - vann bara 4. Bengt H Johansson tycker att staten bör ställa upp för de skadade för det är en mänsklig rättighet enligt honom att få sitt fall prövat av domstol. Att människor i vissa fall tvingas sälja villan för att klara domstolskostnaderna är oanständigt, tycker han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".