Stödet till glesbyden behövs

Regeringen slåss för att Norrlands inland ska få behålla stödet från EU även när vi blir fler medlemmar i Europeiska Unionen. Nu ska Glesbygdsverket visa på argumenten för att stödet behövs och gör nytta.
När EU utvidgas kommer 116 miljoner invånare att finnas i mål1-områden. Då är bara knappt en tredjedel som bor i de nuvarande EUländerna, resten från de nya länderna På näringsdepartementet är Olle Lundgren ansvarig för frågor som rör EUs strukturfonder. Vid ett möte i Östersund igår sa han att regeringen slåss för att det så kallade mål1-stödet behövs för Norrlands inland, bland annat för att det är så glest befolkat Å andra sidan tycker regeringen att bidragssystemet ska saneras så att bidrag bara ska gå till de fattigaste regionerna. Regeringen förbereder sig på olika sätt för de kommande förhandlingarna. Bland annat har Glesbygdsverket fått i uppdrag att analysera vad gleshet innebär och vilken nytta de målpengar gjort som Norrlands inland hittills fått del av. Mötet i Östersund var för Europaforum norra Sverige. Det har bildats för att de norrländska kommunerna, landstingen och länsföreträdarna ska samlas kring en gemensam linje i frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".