Obetalt merarbete för lärare

Lärarna på Umeå universitet tvingas ofta jobba övertid för att hinna med, och det utan att få betalt. Det säger Eva Norling som är ordförande för fackförbundet SACO på universitetet.
Universitetslärare har inte någon fast arbetstid per dag. Men på ett år ska en lärare göra 1 700 timmar, vilket motsvarar ungefär 40 timmar i veckan. Problemet är att arbetsbördan för lärarna ökat när studenterna på universitetet blivit fler. - Man får betalt enligt schabloner, att om du undervisar så här många timmar så ger det si och så många arbetstimmar. Men om det i verkligheten tar längre tid så får man inget betalt för det, säger Eva Norling. Enligt henne tar universitetsledningen problemet på största allvar, men har ingen bra lösning - utom att man säger att lärarna ska sluta jobba gratis. - Det skulle gå ut över studenterna, säger Eva Norling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".