Ökat intresse för uran förutspås

Fler utländska bolag kommer att börja söka efter uran i Sverige, det tror Mark Saxon, chefgeolog för kanadensiska prospekteringsbolaget Mawson som letar uran i Västerbotten och Jämtland. Han anser att vi bara sett början av uranprospektering i Sverige.

--Sverige som helhet är ett väldigt attraktivt land att jobba i och det finns intresse för uran över hela världen, säger Mark Saxson och han tror det kommer fler bolag de närmaste åren som letar efter uranprojekt.
Uranhalterna i svenska fyndigheter är i allmännhet låga men det kompenseras av att kostnaderna för att driva en gruva i Sverige lägre än i många andra länder, anser Mark Saxon.
--Om vi en dag får idén att öppna en gruva här är gruvkostnaderna överraskande låga beroende på den höga teknologiska gruvdriften som skiljer sig ganska mycket från andra delar av världen, säger Mark Saxon. Han är också är nöjd med den svenska byråkratin runt prospektering som han uppfattar som tydlig och som inte favoriserar något bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".