Diskriminering är ett brott enligt lagen. Foto Henrik Montgomery/Scanpix

Vad säger lagen om diskriminering?

Enligt diskrimineringsombudsmannen Katri Linna bryter de städbolag som svarat JA mot lagen. Men Christina Calleman, docent i juridik vid Umeå universitet menar att det är först när städbolagen inte skickar invandrare som ett lagbrott begås.

- Att svara Ja på frågan är inte olagligt, men att sedan skicka en person som inte har invandrarbakgrund på detta uppdrag är olagligt, säger Christina Calleman, docent i juridik på Umeå universitet.

- Men det återstår att se då det ännu inte finns något prejudicerande fall där en domstol dömt denna typ av diskriminering, säger Christina Calleman.

Såhär säger lagen:

Ur lagboken:

------------------------------

Lag (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

Lagen syftar till att i fråga om arbete, anställningsvillkor och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Lagen innehåller två delar som ska komplettera varandra:

1. Förbud mot diskriminering i enskilda fall.

2. Krav på ett aktivt arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

(...)

9 a § En arbetsgivare får inte diskriminera en arbetssökande eller en arbetstagare genom att trakassera honom eller henne. Med trakasserier avses i denna lag uppträdande i arbetslivet som kränker en arbetssökandes eller en arbetstagares värdighet och som har samband med etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Lag (2003:308).

---------------------------------

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".