Färjans ombyggnad måste godkännas först

RG Lines färja Casino Express har haft problem den senaste veckan. Problemen är uppblåsta anser rederiets vd Börje Lassfolk. Ronny Unander på Sjöfartsinspektionen har förtroende för rederiet men ombyggnadsarbetena får inte fortsätta förrän rederiet lämnat in ritningar och fått dem godkända.
Den senaste tidens bekymmer har gett bolaget dålig reklam, och rederiets vd Börje Lassfolk tycker att det hela är uppförstorat i massmedia. - Inte är det så stort och besvärligt som det ser ut, säger han till P4 Västerbotten. Problemen började redan förra veckan. Färjan skulle vara tillbaka i trafik på torsdagen men försenades då ett dygn eftersom ombyggnaden i Estland inte blev klara i tid. På lördageftermiddagen fick färjan vända redan efter ett par sjömils färd. Det var det yttre bogvisiret som kärvade och inte gick i lås. Någon fara för säkerheten var det aldrig, säger vd Börje Lassfolk, efter Estoniaolyckan måste det finnas en vattentät port innanför. Rederiets förklaring att svetsarbeten orsakat spänningar i plåten låter rimlig säger Ronny Unander på Sjöfartsinspektionen. Men nya problem visade sig. Man misstänkte att det hälsofarliga brandskyddande materialet asbest spreds vid arbetena och var en fara för personalen. Stuveriarbetarna protesterade och Arbetsmiljöinspektionen belade färjan med lastningsförbud. De åtgärder man skulle göra har rederiet gjort, säger Börje Lassfolk, RG Line till P4 västerbotten på frågan om båten är i gott skick. Nu har Sjöfartsinspektionen undersökt färjan. Ombyggnadsarbetena får inte fortsätta förrän rederiet lämnat in ritningar och fått dem godkända. Ronny Unander har förtroende för rederiets personal och ansvariga och säger att rederiet hanterat incidenten med den felande bogporten korrekt. - Vad vi haft synpunkter på är att man påbörjat jobb innan man fått godkännande från oss, säger Ronny Unander till P4 Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".