Kunskap om hiv saknas

Var fjärde svensk tror att hiv går att bota. Var tredje person över 65 vill inte veta av några hivpositiva i bekantskapskretsen. Kunskapen om hiv och aids har stora luckor. I går fick gymnasieelever i Umeå lära sig mer om hiv och aids, genom föredrag som ordnats med anledning av internationella aids-dagen.

Var fjärde svensk tror att hiv går att bota. Var tredje person över 65 vill inte veta av några hivpositiva i bekantskapskretsen.

Kunskapen om hiv och aids har stora luckor det visar en enkät som sifo på uppdrag av bland annat föreningen Hiv-sverige genomfört på 1000 slumpvis utvalda personer över 15 år.

– Okunskap om hiv och aids är ett hot för fortsatt spridning, det säger en av de tusentals hivsmittade personerna i Sverige och får medhåll av Mats Eriksson som är infektionsläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".