Städbolag som bryter mot lagen städar hos myndigheter i länet

Sveriges Radio granskar

Städbolag som bryter mot lagen städar hos myndigheter i länet. Det visar en granskning som Sveriges radio gjort. Tre av sju städbolag var på kundens begäran beredda att skicka städare som inte har utländsk bakgrund och ett av bolagen städar åt Umeå kommun.

Klas Friberg på Umeå kommunas upphandlingsbyrå är förvånad över städbolagets agerande och säger att man ska se över avtalet.

Och ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Karti Linna tycker att myndigheter och kommuner ska tänka över möjligheten att säga upp avtalen.

--Finns det en klausul mot etnisk diskriminering i upphandlingskontraktet så kan man säga upp avtalet det säger Karti Linna.

Elisabeth Åkerlund är chef på Arbetsmiljöverket i Umeå och även där städar ett av bolagen som kan tänka sig bryta mot lagen, men om deras avtal med städbolaget innehåller en klausul om diskriminering, det vet hon inte.

Men hon ska undersöka saken närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".