Åklagaren yrkade på fyra års fängelse

Efter åtta dagars förhandling i Umeå tingsrätt avslutades igår rättegången mot den 38-årige man som åtalats för grov kvinnofridskränkning mot flera kvinnor och grov kränkning av flera barn. Mannen är häktad till dom faller och det är ett bakslag för försvaret som ville försätta mannen på fri fot.

Lars Sandow som är mannens försvarsadvokat uppmanade rätten i sin slutplädering att att noga tänka igenom sanningshalten i kvinnornas berättelse,  då som han uttryckte det, inte ett hårstrå krökts på deras huvud.

Försvarsadvokaten sa också att rätten skulle ta hänsyn till att det yngsta barnet som vittnat mot mannen bara är fem år gammal och när det gäller så små barn är det osäkert om det kan ses som tillräcklig bevisning.

Något som Kjell Jannesson, åklagare inte höll med eftersom han ansåg att det barnen berättade var trovärdigt.

Försvarsadvokaten Lars Sandow avslutade pläderingen med att uppmana rätten att inte döma mannen till fängelse utan snarare döma till villkorig dom förenat med samhällstjänst för ofredande. Men mannen ska enligt försvarsadvokaten absolut inte dömas till fängelse då hänsyn måste tas till att mannen sedan 1999 varit deprimerad och att det kastat en skugga över hans personlighet.

Åklagaren Kjell Jannesson yrkade däremot på fängelse i minst 4 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".