Hamnarbete läggs ner

Idag lägger hamnarbetare ner arbetet i protest mot ett förslag till EU-direktiv som ska göra det lättare för arbetgivarna att anställa hamnarbetare under friare villkor. EU-direktivet skulle kunna leda till lönedumpning, hävdar Lars-Göran Holmlund, transportmedlem vid hamnen i Holmsund.
Det är transportarbetarförbundet som står bakom aktionen som pågår i tre timmar - och i länet berörs stuveriarbetare i hamnarna i Holmsund och Skelleftehamn, rapporterar P4 Västerbotten. - Det är en politisk aktion som inte riktar sig mot arbetsgivaren, säger Lars-Göran Holmlund, som jobbar i hamnen i Holmsund och som är medlem i Transportarbetarförbundet. På arbetsgivarsidan, Sveriges hamnar, tycker man däremot att stuveriarbetarna visst strejkar när de lägger ner jobbet mellan 12 och 15 i dag. Arbetsgivarsidan håller inte heller med om farhågorna kring det förslagna EU-direktivet t ex vad gäller risken att lågbetald fartygspersonal ska ta över lossningen av lasten - Rädslan är överdriven, och dessutom skulle lossningen då ske på samma villkor gäller stuveriarbetarna, hävdar Jan Appelgren på arbetsgivarsidan. Men det håller inte stuveriarbetaren Lars-Göran Holmlund med om. - Vi har ungefär 100 kronor i timmen nu, om det då kommer en besättning som kanske gör det här jobbet för 20 kronor - det säger sig självt att då är det inte på lika villkor längre, säger Lars-Göran Holmlund till P4 Västerbotten. EU-direktivet ska så småningom behandlas i EU-parlamentet för andra gången.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".