Säkerhetsdebatt efter rymningar

Så sent som i oktober avslog president Tarja Halonen hans nådeansökan. Efter ett flertal rymningar och rymningsförsök startade en debatt om säkerheten på finska fängelser.

I oktober 2006 förklarade Högsta domstolen i Finland att Valjakkala kan benådas. Valjakkalas tidigare nådeansökningar har alltid avslagits av presidenten och så skedde också denna gång.

Justitieminister Beatrice Ask var efter Högsta domstolens beslut mycket kritisk till att det nu fanns en ökad juridisk möjlighet för att Valjakkala skulle kunna friges. Hon har ännu inte velat kommentera måndagens beslut om att Valjakkala kan friges sommaren 2008.

Valjakkala har suttit i fängelse i över 19 år efter morden - en ovanligt lång tid i Finland. Han har ansökt om nåd flera gånger tidigare och rymt eller försökt att rymma fem gånger. Valjakkalas senaste rymning var för ett år sedan.

Säkerhetsdebatt efter rymningar
Efter den senaste rymningen uppstod en debatt i Finland om säkerheten kring Valjakkala. Bland annat sågs beslutet tidigare hösten 2006 att flytta honom till en öppen anstalt som ett allvarligt misstag i flera led.

Det var det finländska Brottspåföljdsverket som tog flyttningsbeslutet, utan att informera regeringen.

Valjakkala har det senaste året suttit i fängelset i Kuopio. Dit flyttades han sedan han rymt från den öppna arbetsanstalten i Fredrikshamn i november i fjol.

Beslutet går att ändra
Det så kallade Brottspåföljdsverket kan inom 60 dagar söka ändring på beslutet. Men då måste högsta domstolen besluta om besvärstillstånd.

Trots att Valjakkala/Fouganthine i Sverige är känd som trippelmördaren från Åmsele är han i dag i Finland mest känd för sina talrika rymningar och rymningsförsök och för sin namnändring.

En ändring av fängelselagen som trädde i kraft i oktober i fjol gjorde det möjligt att söka om benådning också hos Helsingfors hovrätt, som kan frige livstidsfångar villkorligt sedan de avtjänat tolv år av sitt straff. Valjakkala har suttit i fängelse klart längre än så.

Valjakkala ansökte om benådning hos hovrätten i början av juni. Hovrätten behandlade ärendet för en månad sedan och gav sin dom på måndagen.

Rättegångsmaterialet är hemligstämplat i 60 år med undantag av domslutet och de tillämpade lagparagraferna.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".