Blandade reaktioner över frigivningsbesked

Bland människor i Åmsele märks en tydlig trötthet över att mordhistorien åter dras upp. Kyrkoherden på orten skulle önska att de slapp möta journalister ännu en gång.
– Visst kan det finnas några som kan känna ett obehag för minnen väcks ju upp, men vi har arbetat med det ganska mycket med det i Åmsele.

Marie-Louise Marsjögård är sedan nio år kyrkoherde i Åmsele. Hon är inte förvånad över benådningen. Valjakkala har sökt nåd flera gånger, och suttit av ett mycket långt straff.

– För honom är det ju en mansålder nästan. Tjugo år är väldigt lång tid i en människas liv, och det gäller alla människors liv både hans liv och de drabbades liv. Man måste få gå vidare, säger Marie-Louise Marsjögård till Sveriges Radio.

I Åmsele pågår ännu ett arbete med försoning. Den fjortonde september varje år hålls försoningsgudstjänster.

– Försoning handlar om att få förlåtelse och upprättelse och gå vidare.

– Det är väldigt viktigt att förlåtelsen gäller alla och att man inte för alltid är stämplad utav någonting där man har tjänat av sitt straff, han har ju gjort det, säger kyrkoherde Marie-Louise Marsjögård.

Mordutredare förvånad 
Beslutet att benåda Juha Valjakkala förvånar en av de polismän som utredde Åmselemorden, Allan Ollikainen, som numera är pensionär.

– Det här var en överraskning. Jag trodde att han skulle sitta längre med tanke på hur han betett sig och jag tycker att han borde sitta kvar, säger Allan Ollikainen till TT.

Han var förhörsledare i utredningen men hörde själv aldrig Juha, utan hans dåvarande flickvän.

Allan Ollikainen känner viss olust över att Juha Valjakkalla nu släpps fri.

– Jag har inget stöd för att säga att han fortfarande är farlig, men jag är orolig för flickvännen. Det är henne jag nu tänker på och undrar om hon känner sig ängslig, säger han.

Allan Ollikainen framhåller att Juha hotade flickvännen under de dagar de tillsammans var på rymmen.

Det talas inte mycket längre
Kyrkvaktmästare Dan-Axel Karlsson var med när kropparna hittades på kyrkogården i Åmsele.

– Det är inte bra att han benådas. Men vad ska man göra. Jag vet inte hur folk här kommer att reagera, det blir nog väldigt individuellt, säger Karlsson till TT.

Han berättar att det inte pratas så mycket om Åmselemorden numera.

– Man vill som glömma det. Det kan väl hända att det kommer att pratas nu igen, säger Karlsson.

Prästen Arvid Dsinnejs, som jordfäste de tre mördade byborna och har varit själasörjare för de anhöriga vill inte kommentera Valjakkalas benådning.

Väntad frigivning enligt polisprofessor
Polisprofessor Leif GW Persson säger att benådningen av Valjakkala var ”mycket väntad”.

– När han kommer ut till sommaren har han suttit 20 år och det är finsk standard för mycket grova brott. Det blir svårt att driva någon annan ståndpunkt från svenskt håll – grannsämjan har ett pris.

TT: Hur farlig är Valjakkala i dag?

– Hans farlighet har nog avtagit. Det är så med grova våldsbrott att risken för återfall i den typen av brott reduceras mycket kraftigt med stigande ålder. Så fort man passerat 40 så sjunker den dramatiskt.

TT: Finns det risk för att han återfaller i annan brottslighet?

– Ja, det tror jag. Han är ju den där vanliga typen; narkotikabrott, stölder och sådant där. Jag tror inte att han kommer att bli byråchef någonstans, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".