Rovdjurutredning kritiseras och välkomnas

Från många håll är reaktionerna hårda mot tanken på att regionalisera rovdjursförvaltningen. Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson kallar utredningen ”en seger för varghatare”.

– Utredaren Åke Pettersson, som är centerpartist, har svalt jägarkårens krav med hull och hår. Förslagen står helt i strid med riksdagens beslut om livskraftiga rovdjursstammar, säger Wiwi-Anne Johansson, vänsterpartiet.

Även Svenska rovdjursföreningen anser att jägarinflytandet över rovdjursförvaltningen risker att bli mycket stort.
– Jag tror att vargarna har anledning att frukta den här utredningen, säger Ann Dahlérus, föreningens generalsekreterare.

Föga oväntat är Svenska jägareförbundets kommentarer betydligt positivare. I ett pressmeddelande välkomnar man förslaget om regional förvaltning av rovdjuren. Enligt Lennart Johansson, ordförande för förbundets avdelning i Värmland, innebär detta att det nu blir möjligt att ”komma till rätta med de höga koncentrationerna” av rovdjur som finns i länet.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".