Utsläpp av tungmetaller vid Blaikengruvan

I skuggan av krisen vid Blaikengruvan har miljön tagit skada. Miljöåtgärder som gruvbolaget Scanmining är skyldiga att utföra har inte blivit gjorda när gruvan är i ekonomisk knipa. Bland annat sker otillåtna utsläpp av tungmetaller och bolaget har inte stoppat utsläppen.  På Länsstyrelsen ser man allvarligt på det hela.

Robert Erixon är miljöskyddshandläggare och han säger till P4 Västerbotten att bolagets miljökontrollprogram måste följas oavsett vilket läge bolaget befinner sig i övrigt.

Vid Svärtträskgruvans dagbrott har metallhalterna i vatten överskridits fler gånger och bolaget blev ålagt att genast installera en kalkanläggning. Den har inköpts men sen har bolaget varken haft råd eller tid att installera den.

Det är bara ett exempel på miljöproblem vid gruvan som måste lösas. Vem som ska göra det, särskilt om gruvan går i konkurs är fortfarande oklart men Länsstyrelsen tänker inte släppa frågan, säger Robert Erixon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".