Omöjligt att lägga vårdanbud

Den privata ögonspecialisten Karin Bandling i Skellefteå är kritisk till landstingets upphandling av ögonsjukvården i Skellefteåområdet. Det går inte att lägga ett seriöst anbud, anser hon.
Hösten 2002 fattade landstingspolitikerna i Skellefteå beslutet att gå ut med en offentlig upphandling av en del av ögonsjukvården. Berörda var patienter i Skelleftehamn/Bureå primärvårdsområde. En upphandling som Karin Bandling anser vara gjord så att ingen ska kunna uppfylla de krav som ställs. Kraven som ställs är alldeles för hårda anser Karin Bandling, bland annat så är ersättningstaket för lågt, 1,5 miljoner. Dessutom anser Karin Bandling att Skellefteå är alldeles för litet för att en ny vårdgivare ska investera i ny utrustning som laboratorie- och laserutrustning. Det bästa enligt Karin Bandling är att samarbete och använda den kapacitet och utrustning som redan finns på lasarettet. Karin Bandling som idag opererar gråstarrspatienter i Stockholm, har idag inget avtal med landstinget, de patienter som vänder sig till hennes ögonklinik i Skellefteå får betala det själva. Så sent som 1999 var Karin Bandling verksamhetschef och chefsöverläkare vid ögonkliniken i Skellefteå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".