Landstinget avsätter 2 miljoner till vaccin

Landstinget i Västerbotten avsätter två miljoner kronor under nästa år för att vaccinera flickor i åldern 13-17 år mot vissa former av livmoderhalscancer.

De tre doser som behövs, för att förebygga den virusinfektion som i sin tur kan orsaka cancer, kostar tillsammans en bra bit över tre tusen kronor. Sedan i våras subventioneras vaccinet till dessa flickor.

Varje år drabbas 500 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och runt 200 av dessa kvinnor dör. Idag finns två godkända vacciner i länet, men det är fortfarande få som vaccinerat sig. I maj beslutades att vaccinet Gardasil ska ingå i läkemedelsförmånen för flickor mellan 13-17 år, övriga betalat fullt pris för vaccinet.

Gardasil är ett vaccin mot HPV (humant papillomvirus) en grupp virus som bland annat orsakar vårtor men hos de allra flesta ger en infektion som inte märks alls. Det sprids via sexuella kontakter de flesta infekteras med en eller flera typer av viruset. Några som infekteras gör sig inte av med viruset och det har visat sig att dessa har en ökad risk att få livmoderhalscancer och också vissa andra ovanligare typer av cancer. Bäst nytta gör vaccinet hos unga kvinnor som ännu inte sexdebuterat och har visat sig ge 70 procents skydd mot livmoderhalscancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".