Skebos vd misstänks för brott

Det kommunala bolaget Skelleftebostäders vd har delgivits misstanke om strandskyddsbrott. Enligt en anonym anmälan har han bland annat fyllt ut marken mot havet med jord och stenmassor vid en nyinköpt strandtomt i Boviken.

Det saknas tillstånd från länsstyrelsen, och marklov av Skellefteå kommun, och ärendet är nu överlämnat till åklagare. Skellefteå kommun är tillsynsmyndighet och kommer nu att utreda ärendet.

– Det krävs ju marklov när man ska bearbeta tomt exempelvis i en viss utsträckning, säger Lorentz Burman, ordförande i byggnadsnämnden.

Mer än tusen kubikmeter
Marklov kan jämföras med byggnadslov och krävs när man gör stora förändringar genom markarbeten. Enligt kommunens beräkning uppgår de totala fyllnadsmassorna till mellan 1.000 och 1.500 kubikmeter. En del av fyllnadsmassan, bland annat cirka 150 ton krossat berg, har fyllts ner mot strandlinjen utanför tomtgränsen.

Anmälaren hävdar också att en grävmaskin grävt en grävmaskinslängd ut i havet, men eftersom isen hade lagt vid kommunens tillsyn så gick det inte att avgöra. Miljöåklagaren ska nu utreda om arbetet med fyllnadmassorna och placeringen kräver strandskyddsdispens länstyrelsen om det här kräver tillstånd för vattenverksamhet.

Borde ha insett
Skebos vd vill inte ställa upp på en intervju, men säger till P4 Västerbotten att han så här i efterhand borde ha insett att omfattande markarbeten kräver tillstånd.

För tillskyddsmyndigheten kommunen fortsätter utredningen. Faktauppgifter ska sammanställas, och dialog med mannen ska hållas, innan kommunen beslutar i ärendet.

– Ytterst kan det bli att man får återställa tomten mer eller mindre till ursprungligt skick, säger Lorentz Burman, socialdemokratisk ordförande i byggnadsnämnden.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".