Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljötillstånd för Storälgen överklagas

Miljötillstånden för att bygga Stoorn eller Storälgen har överklagats till miljödomstolen. Det är 2 markägare som anser bla att byggnaden kommer att få en betydande miljöpåverkan på området kring berget Vithatten.

Turistföretagaren Torbjörn Holmlund vill bygga en 45 m hög och 47 m lång älg av trä. De överklagande markägarna anser att länstyrelsen inte gjort en tillräckligt seriös utvärdering av stoorns miljöpåverkan på området kring Vithatten. Dessutom anser markägarna att en befintlig väg och bro över Petikån inte kommer att klara den trafikmängd som förväntas till Stoorn.

Den befintliga vägen går över samfällig mark, och om bron över Petikån behöver byggas om så krävs bland annat en ny vattendom. Åsa Laurell på länsstyrelsen säger att den befintliga vägsträckan över Petikån ligger utanför det område som miljöprövats, och att länstyrelsene prövat den nya väg som ska brytas och ansluta till den befintliga.

Vill ha turism utan bilism
De 2 markägarna som överklagar anser att området runt Vithatten är mer värdefull utan Stoorn, och att det vore bättre att satsa på ekoturism som inte våldför sig på naturen och där turisterna inte kommer med bil.

Nu kommer ärendet att hamna hos miljödomstolen, och om domstolen bifaller överklagandet så kommer troligen länstyrelsen att få göra en ny miljökonsekvensutredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".