Skadade mannen själv misstänkt för olaga hot

En sprängladdning exploderade vid halvnio tiden i morse utanför Tingshuset i Umeå. En man är splitterskadad och förd till sjukhus. Mannen var på väg till en rättegång och var misstänkt för hot mot en person som tidigare i år utsatts för bombhot.
Den man som skadades vid bombattentatet utanför tingsrätten i Umeå i morse är misstänkt för olaga hot. Huvudförhandling skulle ha hållits vid Umeå tingsrätt klockan 9. Sprängladdningen idag utanför Tingsrätten i Umeå är ytterligare en i raden av händelser i Umeå det senaste åren där olika hot, bomber och skottlossningar förekommit. I juli förra året spärrades delar av innerstaden av då en brevbomb skickats till en man i 30 års åldern som tidigare fällts för våldsbrott. Sprängladddningen var då enligt polisen tillräckligt kraftig för att döda en människa. Senare under sommaren skadades en person svårt när en bilbomb detonerade i stadsdelen Grubbe och i augusti beskjöts en mc-förare av en annan man som också färdades på en motorcykel. Den beskjutne klarade sig, tack vara sin skottsäkra väst. En person som var inblandad i sommarens händelser skulle delta i dagens huvudförhandling vid Umeå tingsrätt men det är ännu oklart exakt vad som ligger bakom dagens attentat. Polisen i Umeå har kallat till en presskonferens klockan 16 i eftermiddag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".