Förändrat klimat ger sorkfeberepidemi

Årets sorkfeberepidemi är den svåraste på flera decennier, och i länet har antalet smittade ökat explosionsartat. Antalet rapporterade fall av sorkfeber i Västerbotten ökade från 45 smittade förra året till hela 720 smittade i år.
Och detta kan skapa problem på sjukhusen. Stephan Stenmark, överläkare på infektionskliniken vid universitetssjukhuset i Umeå, oroar sig över hur man ska kunna ta hand om alla som blir sjuka. Det var illa nog i början av året, säger han.

En möjlig orsak till den stora ökningen kan vara klimatförändringarna, säger Birgitta Evengård professor vid infektionskliniken på universitetssjukhuset i Umeå.

I landet i stort har 1 800 personer rapporterats blivit smittade och som vanligt finns de flesta insjuknade i landets norra delar. Mörkertalet väntas också vara stort, och det kan röra sig om upp emot 8000 smittade bara i år.

En möjlig orsak till den stora ökningen kan vara klimatförändringarna, säger Birgitta Evengård professor vid infektionskliniken på universitetssjukhuset i Umeå.

- Vad vad som har hänt nu är att vi ser att antalet patienter på sjukhuset ökar därför att sorken kommer närmare människan, säger Birgitta Evengård.

- Anledningen till det är troligen klimatförändringarna. Snön kommer senare och snötäcket är litet, därför söker sig sorkarna in i husen för skydd från hårt väder och rovdjur, säger Birgitta Evengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".