Ekonomiskt kärvt för Skellefteå museum

Skellefteå Museum kommer att få ett fortsatt ekonomiskt kärvt läge under 2008. Museets styrelse har antagit en budget på totalt 16 miljoner kronor med förhoppningar om ett nollresultat. Carin Lundberg är styrelseordförande:

- Vi försöker klara oss på det vi har. Vi har till exempel inte tillsatt de tjänster som den förra styrelsen hade beslutat. Vi har istället försökt få ordning på budgeten, säger styrelsens ordförande Carin Lundberg.

Skellefteå museum ägs av Skellefteå kommun och landstinget. För snart ett år sedan avgick den dåvarande VDn Urban Skoglund, eftersom han ansåg att museet fick för lite resurser. När den nya styrelsen nyligen äskade 2 miljoner av ägarna så godkände ägarna hälften.

- Vi skulle vilja ha mer, så kan förnya oss mer, säger Carin Lundberg.

Många av museets basutställningar är äldre än 20 år och i maj ska museets styrelse presentera förslag på förändringar och vad det kan kosta.

Styrelsen beslutade också att ta bort entréavgifterna till utställningarna kommande år.

Reporter: Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".