Dom upprör kvinnojouren i Umeå

Kvinnojouren i Umeå är upprörd över domen mot kvinnojours-kvinnorna i Tranås som kom för en tid sedan. I ett öppet brev anmäler nu Umeå kvinnojour sig själva ”skyldiga” till samma brott.

Kvinnorna vid Kvinnojouren i Tranås dömdes i Hovrätten för egenmäktighet med barn, för att de gömt en mamma och hennes barn under flera år, trots att pappan hade vårdnaden.

Domen mot kvinnorna i Tranås har rört upp känslor på kvinnojouren i Umeå. I ett öppet brev i hopp om att skapa debatt anmäler Kvinnojouren i Umeå sig ”skyldiga” till samma brott som kvinnorna vid Tranås kvinnojour blivit dömda för. Brottet är att stödja mammor och barn som är utsatta för våld.
– Vi kan inte bedriva vår verksamhet och samtidigt vara rädda för att bli dömda till fängelse, säger Malin Hällmark på kvinnojouren i Umeå.

Det öppna brevet ska offentligöras i dagarna och Umeå kvinnojour uppmanar också andra kvinnojourer i landet att skriva under uppropet, som man hoppas ska skapa debatt kring domen av Tranåskvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".